Bu devre, ” *Elektronik Makeleler*, *Meger Nedir Nasil kullanilir* Meger Nedir * ” ile etikenlendi.
Meger Nedir Nasil kullanilir ?
Led tabela ve Elektronik Devreler için tıklayınız.
Meger basit bir anlatımla generatör diyebiliriz ve yalıtkanlık direncini ölçmeye yarar.Generatörde bildiginiz gibi gerilim üreten bir elemandır. Doğru akım üretir. Üretilen gerilimin değeri 100, 250, 500, 625, 1000, 1250,2500,5000 volt üretebilirler.(Dc gerilim)
Meğer iki kısımdan oluşur gerilim üreten ve ölçü aleti bölümü bulunur.Bu üretilen gerilim ile cihaz ve ölçülecek direnç bölümü beslenir.Megerde gerilim üretmek için bir çıkıntı vardır bu çıkıntıyı elle hareket ettirebiliriz ya da bir elektrik motoruyla hareket ettirebiliriz. Meger iki bobine sahiptir, bunlar akım bobini ve gerilim bobinidir.
Meger Nedir Nasil kullanilir ?
Yandaki meger yardımıyla istenirse çok uzun mesafelerde yalıtkanlık direnci ölçülebilir. Probların çok uzun olmasının nedenide budur.İnsanın aklına gelen ilk soru ohmetre ve avometreyle yalıtkanlık direnci ölçülebilir mi?Tabikide hayır bunlarla yalıtkanlık direnci ölçmek mümkün degildir.
Piyasada kullanılan başka bir meger fotosu.
Meger Çeşitleri
2 çeşit meger bulunmaktadır,analog ve dijital.Teknolojinin gelişmesiyle analog kullanımını digital megere bırakmıştır.
Meger Çalışma Prensibi
Aletin ölçüm yaptıgı baglantı uçları baglı degilken çıkıntı(manyeto kolu) çevrildiginde bir gerilim elde edilir.Bu gerilim baglantı uçları boşta oldugu için gerilim bobini üzerinden geçer.Gerilim bobinin üzerinden geçen akım manyatik alan oluşturur ve bobin grubunu dışarıya dogru itme kuvveti gösterir ve aletten okunan deger “¥” olarak görürüz bu sonsuz direnç anlamına gelir.
Aletin ölçüm yaptıgı baglantı uçları kısa devre edilerek çıkıntı(manyeto kolu) çevrildiginde bu sefer yüksek dirençli olan gerilim bobini üzerinden degilde akım bobini üzerinden devresini tamamlar.Bu sefer yukarıdaki işlemin tam tersi olur yani ölçü aleti bobin grubunu içeri çeker.Bu seferde göstergede “0v” olarak okuma yaparız.
Üçüncü bir durum olarak aletin baglantı uçlarına ölçüm yapacagımız yere baglayıp çıkıntıyı(manyeto kolunu) hareket ettirirsek cihazımızın hem akım hem de gerilim bobininden akım geçer.Bildigimiz gibi bu akımların oluştururdugu manyetik alan terstir.Bu ters manyatik alan birbirine zıt oldugu için bir taraf baskın olur ve fark manyetik alanı oluşur.Bu fark manyetik alanıda cihazımızda bir deger olarak okuruz.Bu okunan deger direnç degeridir.
Örnek;
Bir tesisatın topraga karşı yalıtkanlık direncini şu şekilde ölçeriz,
-Tesisatımızın elektrigini keseriz
-Alıcılarımızın (lamba vs) devrede kalmasını saglarız
-Megerin baglantı uçlarından birini toprağa digerini alıcıların iletken kısmına bağlarız.
-Daha sonra çıkıntı(manyeto kolu)hareket ettirilir.(Gerilim üretmesi için)
-Megerin göstergesinden okudugumuz deger tesisatın topraklama direncidir.
Yapına Yorumlar (4)
Pingback: Kablo Ariza Tespiti :Elektrik Forum
Evde Böyle Bir Şey Bulmuştum Sitenizde Gezerken Ne Olduğunu Öğrenmiş Oldum.
Sayenizde kullanımını öğrenmiş oldum.Teşekkür ederim 🙂
tesisatın toprağa karşı yalıtkanlık direncini ölçmeyi de öğrendik yazı sayesinde, kısa günün karı 🙂
Bir Cevap Yazın